Hrvatska

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Budi svoj na selu › Edukacije

Budi svoj na selu

                                                                        Budi svoj na selu

Mladi bez roditeljskog staranja koji odrastaju u hraniteljskim porodicama i u domovima za nezbrinutu decu nakon završenog školovanja napuštaju sistem socijalne zaštite, sva pomoć prema njima prestaje i oni se u tom periodu nalaze u najdelikatnijoj fazi , procesu osamostaljivanja, kada se suočavaju sa svim izazovima obezbeđivanja materijalnih sredstava neophodnih za egzistenciju.

Kako je činjenica da je jedno dobro organizovano seosko domaćinstvo samoodrživo, da se tu živi, radi i proizvodi-prihoduje, najvažnija aktivnost projekta Budi svoj je upravo Budi svoj na selu.

Cilj ove aktivnosti je, da se u sklopu inicijative oživljavanja poljoprivrede i sela, pristupi stvaranju samoodrživog sistema u kojima će mladi bez roditeljskog staranja nakon procesa osamostaljivanja, zaista biti dugoročno nezavisni.       

Mladi koji napuštaju sistem socijalne zaštite će se pripremiti se za samostalan život na selu u seoskom domaćinstvu koje dobijaju na korišćenje. Mladi koji se odluče za program samostalnog života u seoskom domaćinstvu (planiran broj je 6 mladih po domaćinstvu) uz podršku, edukacije i mentorstvo će dobiti sve što je potrebno, i u periodu od godinu dana biće osposobljeni za samostalno vođenje domaćinstva. Nakon isteka prve godine i njihovog osposobljivanja za samostalno vođenje poslovanja neophodno je pristupiti promociji njihovih proizvoda, podstaći javnost da se snabdeva tim proizvodima, i tako obezbediti siguran plasman na tržištu. Ovakav koncept će imati ulogu i  svojevrsnog inkubatora, s obzirom da se planira više ovakvih kuća širom Republike Srbije.

Za potrebe aktivnosti Budi svoj na selu kupljena je prva takva kuće na teritoriji naše zemlje. Prva kuća se nalazi  na teritoriji AP Vojvodina, u okolini Zrenjanina, i u toku su pripremni radovi za adaptaciju i opremanje kuće za šestoro mladih.