Hrvatska

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › 02 › O nama

O nama

Projekat socijalne inkluzije

za mlade bez roditeljskog staranja i decu palih boraca

 

BUDI SVOJ 
Logo Budi Svoj

Prema zvaničnim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja na teritoriji Republike Srbije živi oko 6.800 dece bez roditeljskog staranja. Od ukupnog broja oko 800 dece živi u ustanovama za brigu i staranje, dok blizu 6.000 dece odrasta u hraniteljskim porodicama.

Više od 900 mladih bez roditeljskog staranja su uzrasta od 18-26 godina, a to je period kada završavaju obrazovanje i profesionalno se osposobljavaju.

Nakon završetka obrazovanja i profesionalnog osposobljavanja ovi mladi ljudi napuštaju sistem socijalne zaštite, pomoć ka njima prestaje, i oni bivaju prepušteni sami sebi suočeni sa izazovima i poteškoćama prilikom zaposlenja, rešavanja stambenog pitanja, odsustva podrške biološke porodice, što se neminovno odražava na sve aspekte života. Ukupno 3% dece iz ove osetljive kategorije se odluči na studiranje što nedvosmisleno ukazuje da se većina njih upušta u proces osamostaljivanja neposredno po navršenom punoletstvu.

U prilog poboljšanju opšte situacije ne ide činjenica da za ovu grupu dece i mladih ne postoje sistemske olakšice kako pri upisu na visokoškolske ustanove i korišćenje doma tokom studiranja, tako ni prednost u dobijanju zaposlenja nakon napuštanja domova i hraniteljskih porodica. 

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Republici Srbiji živi više od 1.300 dece palih boraca od kojih je 527 završilo obrazovanje ali nema zaposlenje. Podrška sistema sistema socijalne zaštite i za ovu kategoriju mladih prestaje nakon njihovog profesionalnog osposobljavanja.